postal-invitacio1

Martí Rom: Bestiam (del 27 d’abril al 24 de maig)

Martí Rom, nascut a Barcelona el 1955, és un artista que des dels seus inicis se sent identificat amb emprar elements relacionats amb el reciclatge. Les seves escultures/objectes, ensamblades gràcies a l’aparició de materials com el ferro, la fusta, l’alumini, el plom, la pedra e inclòs, en determinats moments, amb el bronze, son els principals protagonistes de les seves creacions. El passat i més concretament els objectes vinculats amb la terra, o sia procedents de l’ambient rural – gracies sobretot a les seves vivències al poble del Baix Campde Mont-roig del Camp, on a la joventut passà llargues temporades, li van servir d’inspiració en les seves escultures, moltes d’elles d’un gran contingut social. Al marge de l’escultura, també s’ha interessat per la pintura i el dibuix, encara que aquestes facetes no siguin tan conegudes pel públic, si són complementàries, sobretot pel seu contingut plenament conceptual.

Amb motiu d’una exposició a la desapareguda galeria barcelonina Carme Espinet, el crític Josep Maria Cadena assenyalava que l’artista “utilitza el que sap, però que es basa en el que somia. Això fa que les seves escultures adquireixen dimensions poètiques que superen les limitacions de la matèria.” Aquesta connexió amb la poesia la podem visualitzar en el llibre que recentment es va publicar amb el títol “L’art de l’amor per amor a l’art”, amb poemes de P.P. Bardier i dibuixos del propi artista. Encara que el tema del llibre no sigui l’habitual, degut a la manera d’interpretar l’erotisme en l’art, els seus dibuixos, plens de realisme i d’una sensibilitat exquisida, a més d’una aparent senzillesa, demostren que no existeixen secrets en representar un dels temes més utilitzatsen la historia de l’art.

“La guineu” Ferro patinat bronze i fusta 24 x 22,5 x 7 cm

La guineu
Ferro patinat bronze i fusta
24 x 22,5 x 7 cm

“Gos que vigila els somnis de la nit” Pintura acrílica collage 65 x 50 cm

Gos que vigila els somnis de la nit
Pintura acrílica collage
65 x 50 cm

El seu interès per manipular objectes trobats, recuperant-los i reciclant-los, indica la seva preocupació per tot el relacionat amb la natura. Aquesta transformació per crear noves estructures, reordenant i reagrupant elements molt diversos, però que tenen una funció essencial en la vida quotidiana dels seus creadors, demostra el nivell de preocupació per mostrar una determinada realitat.

La ironia i la poesia són dos conceptes que van units a la seva obra que, segons Conxita Oliver, són el “resultat tant del contrapunt que s’estableix entre els diferents materials en joc, com de l’elaboració mental i simbòlica que arrossega la seva iconografia”. Per això l’artista desenvolupa diversos temes, la majoria d’ells des d’una òptica socio-política, tot i que també el relacionat amb la natura és ben evident.

A les seves obres s’observa la utilització d’elements fragmentats, acumulats i manipulats, on s’aprecia el seu interès pel passat, un passat que pot ser recent o bé d’èpoques primigènies.

Ocell planejant” Ferro pintat 96 x 83 x 42

Ocell planejant
Ferro pintat
96 x 83 x 42

L’oiseau du Porquerolles Ferro 66 x 50 x 38 cm

L’oiseau du Porquerolles
Ferro
66 x 50 x 38 cm

Respecte a l’exposició actual, l’artista tracta la temàtica del món animal des d’una perspectiva irònica, encara que plena d’imaginació i de delicadesa, en què les figures que apareixen: cavalls, gossos, peixos, ocells, cérvols, insectes- libèl·lula, mantis religiosa-, guineus o dracs, però també animals relacionats amb la mitologia, el cas del minotaure o del faune, es mostren propers a nosaltres. Les peces son de ferro, algunes d’elles oxidades o pintades.

Les escultures son molt esquemàtiques, gairebé sense volum, pel que la fragilitat dels materials emprats origina una obra molt sensible, nonomés per l’ús dels mateixos,sinóper les propostes plantejades, ja que l’espai buit és ben evident, fugint de la solidesa aparent de l’escultura buscant la complicitat de l’espectador.

També estan presents a l’exposició algunes pintures acríliques i d’esprai , on el collage, el frottage i l’esmalt accentuen la idea de transformar la realitat d’un univers dual entre indòmit i racional, però amb la idea de representar-lo de manera propera a l’existir un compromís per ensenyar almón les incongruències i desencerts d’una societat complaent en si mateixa i que obvia el que succeeix al seu entorn més immediat.

Ramon Casalé Soler
Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art

Ocell nocturn Pintura acrílica collage 30 x 70 cm

Ocell nocturn
Pintura acrílica collage
30 x 70 cm

El cérvol Ferro i pintura 128 x 50 x 30 cm

El cérvol
Ferro i pintura
128 x 50 x 30 cm

Ocell bocabadat Ferro 74,5 x 31 x 12

Ocell bocabadat
Ferro
74,5 x 31 x 12

Ocell holandès Ferro pintat i oxidat 84,50 x 45 x 17 cm

Ocell holandès
Ferro pintat i oxidat
84,50 x 45 x 17 cm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>