postal-invitacio1 copia

Miquel Falgàs: La Peribilitat del Nom (del 12 de enero al 12 de febrero, 2019)

LA PERIBILITAT DEL NOM
Diàlegs a través de la pintura en el context del graffiti i l’art urbà

Provinent del món del graffiti, Miquel Falgàs ens presenta la seva obra recent, en la qual revisa l’estètica urbana a través d’un treball multidisciplinar, que hibrida diferents tècniques que van des de la pròpia pintura, la fotografia o el vídeo, fins la instal·lació, la impressió 3D o el transfer.

En la seva obra, Falgàs reflexiona sobre allò que envolta l’art urbà i la pràctica del graffiti, tant en la seva naturalesa més essencial, com a art efímer i sobre la necessitat individual de deixar constància, com en les seves connotacions més polèmiques. Des de la comercialització del graffiti a la dècada dels 70 i l’aparició de marques especialitzades, aquest moviment lligat al teixit de la societat urbana, ha estat un punt de trobada per a milions de joves a tot el món, una mena d’autoafirmació de l’individu dins d’una societat en la que, sovint, és senzill sentir-se’n apartat.

En un periple per qualsevol ciutat, és fàcil trobar parets guixades en l’espai públic. Signatures i pintades que corresponen a la part més il·legal i simplista d’aquesta pràctica i, contra les quals, han de lluitar institucions públiques i privades, generant disputes estètiques en el paisatge. El “removal”, és un concepte d’origen anglosaxó que respon a aquesta disputa entre les diferents institucions en contra d’aquestes pintades, que desllueixen el mobiliari urbà i els propis escriptors de graffiti, generant així, un diàleg constant entre les dues parts en els murs dels carrers.

L’obra de Falgàs es conforma de rastres, marques i empremtes provinents d’aquesta estètica. A través de la superposició de diferents taques i traços marcats per una forta espontaneïtat, es van creant capes que, alhora que creen una nova forma, en censuren d’anteriors, simulant el debat del removal i reflexionant sobre la pròpia naturalesa efímera del graffiti.

Removal V Pintura acrílica sobre paper Basik 370g 100x70cm 2018

Removal V
Pintura acrílica sobre paper Basik 370g
100x70cm
2018

Color gradient  Acrílic sobre tela 130x95cm 2018

Color gradient
Acrílic sobre tela
130x95cm
2018

st. Acrílic sobre tela. 195x130cm 2018

st.
Acrílic sobre tela.
195x130cm
2018

hall of fame acrílic sobre tela 250x230cm 2018

hall of fame
acrílic sobre tela
250x230cm
2018

Gray stratum 2 acrílic sobre taula 39,5x39,5 cm 2018

Gray stratum 2
acrílic sobre taula
39,5×39,5 cm
2018

Miquel Falgàs (Reus, 1993) va guanyar el darrer 26è Premi TELAX en la secció de pintura, i ha exposat en diversos espais entre la província de Tarragona i València, a més d’haver intervingut en nombroses ocasions en l’espai públic a través del graffiti i la pintura mural des de que era un adolescent. Actualment, després de realitzar el grau d’Arts Aplicades al Mur a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, es troba finalitzant els estudis en Belles Arts a la Universitat Politècnica de València.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>